Nieuws/Binnenland
397436
Binnenland

Rutte: vuist en uitgestoken hand naar Rusland

WARSCHAU - Westerse landen moeten Rusland op twee manieren benaderen: met de vuist om te laten zien dat we bereid zijn ons te verdedigen en tegelijkertijd met de uitgestoken hand om onze bereidheid te tonen om in gesprek te gaan. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag op de NAVO-top in Warschau.

De tijd van dooi is voorbij, verwees Rutte naar de Russische inlijving van de Krim en de ,,onacceptabele verstoring in het oosten van Oekraïne''. Het militaire bondgenootschap gaat vier bataljons sturen naar Polen en de drie Baltische staten. Nederland levert ook een bijdrage.

,,U moet denken aan 100 tot 150 man ter ondersteuning van de Duitsers in Litouwen. Het ligt voor de hand dat wij onze verantwoordelijkheid nemen zoals altijd.'' Het belang daarvan is dat ,,we feitelijk laten zien dat deze landen zich beschermd weten in NAVO-verband’’, aldus de premier, die zei dat de details van het besluit over de Nederlandse inzet nog verder moeten worden voorbereid.

Houding veranderen

De houding van Moskou ten opzichte van het Westen is de laatste jaren natuurlijk veranderd en dat vraagt ook van ons dat wij onze houding veranderen, vervolgde Rutte over de Russische dreiging. Maar communicatie blijft belangrijk. ,,Nederland heeft steeds gezegd het is allebei tegelijkertijd. Het kan niet anders dan dat we de dialoog met Rusland blijven zoeken. Daarom is het goed dat we volgende week weer in gesprek gaan.''

Woensdag staat in Brussel de tweede NAVO-Ruslandraad sinds het begin van de Oekraïne-crisis in 2014 op de agenda, op het niveau van ambassadeurs. De vorige was in april.