Nieuws/Binnenland
397450
Binnenland

Vanwege omstreden reputatie

Uber mag geweigerd worden als huurder Keizersgracht

Amsterdam - Taxidienst Uber mag van de rechter vanwege zijn omstreden reputatie geweigerd worden als huurder aan de Keizersgracht.

Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald in een kortgeding tegen kantooreigenaar Bryant Park, eigenaar van vele kantoorpanden in het centrum van de hoofdstad.

Uber wilde enkele etages gaan huren in het majestueuze kantorencomplex ’De Vijf Keizers’ aan de Keizersgracht, maar de verhuurder, zelf gevestigd op de Kaaimaneilanden, wil daar absoluut niets van weten. Ter onderbouwing van de afwijzing overlegde Bryant Park tijdens de rechtszaak enkele krantenknipsels met berichten over onder andere de inval van justitie bij het taxibedrijf wegens het aanbieden van illegale Uberpop-taxidiensten, afgelopen najaar.

’Niet onredelijk’

De rechter is van mening dat de kantooreigenaar daarmee in zijn recht staat. „Bryant Park mag een inschatting maken of de reputatie van Uber gelijk is aan die van de huidige huurder Travelbird. Gezien de berichtgeving in de media (…) kan niet voorshands worden aangenomen dat het standpunt van Bryant Park onredelijk is”, zo luidt het vonnis van de voorzieningenrechter.

Een woordvoerster van Uber laat weten dat het bedrijf elders naar kantoorruimte gaat zoeken. „Het onderhuren bij TravelBird was slechts een van de opties die we aan het verkennen waren in onze zoektocht naar extra kantoorruimte in Amsterdam. De berichtgeving waar door Bryant Park naar gerefereerd wordt, heeft betrekking op uberPOP: een service die wij sinds november vorig jaar al niet meer aanbieden”, aldus Marloes van der Laan namens de taxidienst.