Nieuws/Binnenland
397453
Binnenland

Weer vertraging dramatisch Amsterdams project

NZ-lijn rijdt in 2018

De Noord/Zuidlijn gaat na veel vertraging rijden.

De Noord/Zuidlijn gaat na veel vertraging rijden.

Amsterdam - De door vertraging en kostenoverschrijdingen geplaagde Noord/Zuidlijn zal op 22 juli 2018 eindelijk gaan rijden. Dat betekent een nieuwe vertraging van negen maanden.

De Noord/Zuidlijn gaat na veel vertraging rijden.

De Noord/Zuidlijn gaat na veel vertraging rijden.

Dat maakte de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens zojuist bekend. Al sinds de jaren negentig wordt er gesproken over de metrolijn die het afgelegen Noord moet verbinden met de rest van de hoofdstad. In 2003 begon de bouw, die oorspronkelijk tot 2008 zou duren. De geraamde kosten werden geschat op anderhalf miljard euro.

Maar wat dan volgt is een drama te noemen. De kosten lopen op tot meer dan drie miljard euro, het dubbele van de originele bouwsom. Bovendien is de lijn tien jaar later klaar dan gepland.

De nieuwe vertraging die vandaag is aangekondigd wordt veroorzaakt door het faillissement van twee onderaannemers, Imtech en Oskomera. Ook de testperiode blijkt langer te moeten duren dan gedacht. Uiteindelijk is de metro volgens Litjens eind juni 2018 gereed voor gebruik, negen maanden nieuwe vertraging.

En dan zullen de treinen nog eens drie weken werkeloos stil blijven staan omdat bepaald is dat de metro pas op 22 juli moet rijden, om beter aan te sluiten op de zomerdienstregeling van vervoersbedrijf GVB. ,,De voordelen van drie weken eerder rijden wegen niet op tegen de voorbeelden van een start tijdens een rustige periode, zoals de zomerdienstregeling’’, aldus Litjens.

Hoewel 22 juli 2018 de meest concrete afbouwdatum is die de afgelopen tien jaar is genoemd door de tunnelbouwers, durft de wethouder niet te garanderen dat deze keer wel het gaat lukken. ,,Het is een ongelofelijk complexe klus waar nog zeker risico’s in zitten. We hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken, maar het blijft een heidens karwei. Het vergt twee jaar lang alle aandacht.’’

Lees hier meer over het hoofdpijndossier: Hobbels naar startdatum (premium)