Nieuws/Buitenland
397472
Buitenland

Vijf agenten en één verdachte dood * vier arrestanten

Schietpartij Dallas voorbij

DALLAS - Een vreedzame demonstratie tegen politiegeweld in de Amerikaanse stad Dallas is donderdag uitgelopen op een drama. De politie werd zelf doelwit van dodelijk geweld toen scherpschutters het vuur openden. Elf agenten werden neergeschoten, vijf van hen zijn overleden, maakte politiechef David Brown bekend. De politie heeft drie verdachten opgepakt. Een vierde man, die zich in een parkeergarage verschanste, zou na een schotenwisseling met de politie zelfmoord gepleegd hebben. De politie vermoedt dat het om een gecoördineerde aanval gaat.

Zes agenten liggen gewond in ziekenhuizen, een van hen zou nog in kritieke toestand verkeren. Mogelijk is ook een burger door kogels geraakt en gewond afgevoerd. De politie sluit niet uit dat ergens in de stad een bom is geplaatst. Volgens een woordvoerster heeft de politie twee zoektochten naar explosieven in de stad ondernomen, maar beide leverden niets op. De schutters wilden volgens Brown zoveel mogelijk slachtoffers onder agenten maken.

De politie raakte in een schotenwisseling met de verdachte die zich in een parkeergarage verschanst hield. Enkele uren later pleegde hij volgens Amerikaanse media zelfmoord.

Hij vuurde meerdere keren op de agenten. Op videobeelden is te zien hoe de verdachte wild om zich heen schiet. De Amerikaanse televisie toonde ook beelden waarop te zien is hoe de schutter op een agent afrent en hem van dichtbij van achter neerschiet. Als de agent op de grond ligt schiet hij nog een paar keer.

De schutter had tegen de politie gezegd dat er nog veel meer doden zullen vallen en dat hij meerdere explosieven heeft verborgen. ,,Het einde is nabij'', zou hij naar de politie hebben geroepen. Een getuige van de schotenwisseling zegt tegen CNN dat de man waarschijnlijk een kogelwerend vest aan had en grote hoeveelheden magazijnen voor zijn geweer bij zich droeg.

 

 

De politie laat weten dat er drie verdachten zijn opgepakt. Een agent zag hoe iemand een tas met camouflagekleuren in de auto gooide en er met hoge snelheid vandoor ging. De inzittenden zijn aangehouden. Daarnaast is ook een vrouw die zich in de omgeving van de schietpartij in de parkeergarage ophield aangehouden.

De politie weet niet zeker of er nog andere schutters vrij rondlopen. Of de aanslag een wraakactie is voor het fatale politiegweld van de afgelopen tijd, wilde de politie nog niet zeggen.

Een man met een geweer, van wie de politie eerder een foto toonde op sociale media, heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Op videobeelden is te zien hoe hij zijn wapen afstaat aan agenten. De broer van de man stelt dat hij gewoon legaal rondliep met zijn wapen en niets met de moord op de agenten te maken heeft. ,,Hij heeft het wapen afgegeven aan een agent nadat de schoten waren gelost'', aldus de broer tegen tv-zender CBS 11.

De betoging in de stad in Texas was georganiseerd naar aanleiding van de schietpartijen in Minnesota en Louisiana, waar deze week zwarte mannen door de politie werden doodgeschoten. Totdat de schoten klonken verliep de betoging volgens lokale media zonder problemen.

Op amateurbeelden was geen schutter te zien, maar wel duidelijk te horen dat knallen elkaar snel opvolgden. Mogelijk is geschoten met een automatisch wapen. Op andere beelden is goed te zien hoe er paniek ontstaat onder de demonstranten.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Op diverse plaatsen in de Verenigde Staten gingen donderdag mensen de straat op om te demonstreren tegen politiegeweld, dat bovengemiddeld vaak Afro-Amerikanen treft. ,,Handen omhoog, niet schieten'', riepen honderden betogers die het verkeer op Times Square in het hart van Manhattan enige tijd blokkeerden. Ook in Chicago en Saint Paul (Minnesota) waren demonstraties.

 

In die laatste plaats werd woensdag de 32-jarige Philando Castile in zijn auto doodgeschoten door een politieagent die kennelijk dacht dat hij zijn wapen wilde pakken. Zijn vriendin maakte kort na de fatale schoten een video met haar telefoon waarin ze vertelde wat er was gebeurd. Volgens haar wilde Castile gewoon zijn rijbewijs pakken en had hij de agent nog laten weten dat hij een legaal vuurwapen had. Zijn 4-jarige dochtertje zat ook in de auto.

Een dag eerder werd in Baton Rouge (Louisiana) de 37-jarige cd-verkoper Alton Sterling door de politie doodgeschoten. Omstanders filmden het. Op de beelden is te zien dat blanke agenten de donkere man eerst tegen de grond werken. Dan roept een van de agenten: ,,Hij heeft een vuurwapen'', waarop de ander hem met vijf kogels in de borst schiet.

Ook vorig jaar stierven meerdere zwarte mannen door toedoen van blanke politiemannen, hetgeen met name in de Afro-Amerikaanse gemeenschap tot heftige reacties leidde.