Nieuws
397495
Nieuws

Analyse: Air France KLM stuurloos

Het vertrek van financieel bestuurder Pierre-Francois Riolacci is een klap voor luchtvaartmaatschappij Air France KLM.

Het betekent dat de top van de luchtvaartmaatschappij bestaat uit de nieuwe ceo Jean-Marc Janaillac, die afgelopen maandag, zonder al te grote kennis van de sector aan zijn nieuwe baan is begonnen.

Riolacci zou de komende tijd voor rust en continuïteit aan de top zorgen, terwijl de Janaillac zich de finesses van het drijven van een luchtvaartmaatschappij eigen zou maken.

Stuurloos

De druk op de nieuwe ceo was al groot omdat de luchtvaartmaatschappij hervormd moet worden. Door het vertrek van Riolacci is de luchtvaartmaatschappij eigenlijk stuurloos in een tijd waarin Air France KLM voortdurend last heeft van sociale onrust.

Vrijdag werd bekend dat de stakingen in juni Air France € 40 miljoen hebben gekost. De grote uitdaging van Air France KLM is kostenverlaging af te dwingen bij de vakbonden en financiering te zoeken voor de bedrijfsvoering.

Lange baan

De kans is daarom groot dat de hervormingen binnen de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij nog verder op de lange baan komen door het vertrek van de cfo.

Die tijd is er eigenlijk niet. Daarbij verliest Air France KLM met Riolacci ook iemand die ervaring heeft met de verkoop van bedrijfsonderdelen, een proces dat volop aan de gang is.

Ook op dat front dreigt er nu vertraging te ontstaan, iets waardoor de financiële situatie verder verslechtert. Daarbij zal de opvolging van Riolacci ook tijd gaan kosten, want kom maar eens om een nieuwe kandidaat vinden die bereid is om zijn hoofd in het wespennest van stakingen, winstwaarschuwingen en een nijpende financiële situatie te steken.