Nieuws
397509
Nieuws

’Door WIDM viel het NOS-pak een beetje weg’

Rik verlaat studio voor wijde wereld

Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken

Niet alle kijkers van Wie is de Mol? genoten van de in vrolijke shorts gestoken blote benen van nieuwslezer Rik van de Westelaken (45). Journaal-presentator onwaardig, klonk de kritiek. Maar dankzij zijn deelname aan dat programma maakt hij nu wel een opvallende carrièreswitch: hij gaat de wereld bereizen voor Net5.

Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken is dit najaar te zien bij Net5, waar hij een meerjarig contract heeft getekend. De man die zeventien jaar werkte op de nieuwsredactie van de NOS maakt in elk geval een reportagereeks waarvoor hij ’de hele wereld over reist op zoek naar interessante thema’s en bijzondere ontmoetingen’, aldus Net5.

Wie is de Mol? opende eerder deuren voor bijvoorbeeld tal van minder bekende deelnemers die daarna pas echt de status van BN’er kregen, zoals Kees Tol, die zich vervolgens in de kaart speelde als presentator en ook acteur. Of zorgden, net als bij Van de Westelaken, voor opvallende wendingen in hun al bloeiende loopbaan. Actrice Marlijn Weerdenburg (Danni Lowinski) ging na WIDM presenteren bij Kro-Ncrv. Margriet van der Linden ontdekte een nieuwe roeping: quizmaster. Voor de presentatie van De tafel van taal (NTR) werd ze gevraagd door dezelfde kandidatencoach als van Wie is de mol?

„Rik stond al heel lang hoog op ons verlanglijstje”, vertelt Net5-woordvoerster Wietske van Rooij. En ja, beaamt ze, de gesprekken tussen de nieuwslezer en de zender zijn begonnen sinds Van de Westelaken succesvol op mollenjacht ging in Sri Lanka. De presentator ontmaskerde in de door 3,4 miljoen mensen bekeken finale Margriet van der Linden als de mol en werd daarmee winnaar van de vijftiende reeks.

„Het avontuur lonkt”, zegt Van de Westelaken over zijn overstap. Hij geeft credits aan de BN’er-spelshow van AvroTros. „De wereld ging verder open voor me. Ik besefte dat er meer is te doen dan elke dag het nieuws.” Kwartjes vielen eveneens bij andere zenders. „Het NOS-pak viel letterlijk en figuurlijk een beetje weg. Mensen werden nieuwsgierig naar wat ik nog meer kon.”

Kritiek op zijn deelname aan het programma liet hij vorig jaar meteen van zich afglijden. „Ik ben niet alleen journalist, maar ook gewoon een mens, met zijn onschuldige eigenaardigheden en liefhebberijen.” Overigens konden met name veel vrouwelijke kijkers de door WIDM gegunde andere blik op de nieuwslezer wel waarderen, vooral toen hij voor de camera’s wisselde van shirt.