Nieuws/Binnenland
397520
Binnenland

Werkstraf geëist tegen ex-directeur goed doel

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden geëist tegen de voormalig directeur van de Stichting Childright Fund (CFR). De 61-jarige man wordt ervan verdacht bijna 115.000 euro van de stichting te hebben verduisterd. Dat geld was bedoeld voor arme kinderen in de derde wereld.

Uit politieonderzoek blijkt dat in de tijd dat de man bij het goede doel werkte, slechts 17 procent van de donaties ook daadwerkelijk naar buitenlandse projecten ging. De man werkte tussen 2004 en 2006 bij de Stichting Childright Fund. Hij was de enige die de bankpassen had en deed alle financiële zaken. Niemand controleerde hem.

Volgens het OM leefde hij op grote voet. Het achterovergedrukte geld zou hij hebben gebruikt voor dure reizen naar het buitenland, uitjes naar het casino en hij zou ook geld hebben overgemaakt naar de rekening van zijn vrouw in Amerika.

Hij zou alleen oog hebben gehad voor eigen gewin. ,,Door zijn handelen heeft hij ervoor gezorgd dat een groot deel van het ingezamelde geld niet gebruikt kon worden voor hulp aan de kinderen. Ook verliest het publiek het vertrouwen in goede doelen organisaties die afhankelijk zijn van donaties’’, aldus het OM.