Nieuws/Buitenland
397523
Buitenland

Stoltenberg opent NAVO-top

WARSCHAU - Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft vrijdagochtend de NAVO-top in Warschau afgetrapt. Hij sprak van een ,,bepalend moment in de geschiedenis van de militaire alliantie’’. ,,De NAVO heeft zeventig jaar de vrede in Europa bewaard, maar de veiligheidssituatie is grondig gewijzigd.''

De top van staatshoofden en regeringsleiders staat vooral in het teken van de Russische dreiging. De NAVO zal vier multinationale bataljons naar Polen en de drie Baltische staten sturen. Stoltenberg bedankte de landen die het commando gaan voeren: Canada, de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wordt een Roemeense brigade omgevormd tot een multinationale troepenmacht, die wordt ingezet in het zuidoosten van Europa.

,,Een aanval op een lidstaat wordt beantwoord met geweld door het bondgenootschap’’, waarschuwde Stoltenberg. ,,Maar alles wat wij doen is defensief en proportioneel. Wij willen geen confrontatie en zijn transparant. De Koude Oorlog is geschiedenis en dat moet zo blijven.''

Duidelijk is dat we het risico op militaire incidenten moeten verkleinen, vervolgde de NAVO-baas, verwijzend naar de ,,risicovolle en provocerende'' manoeuvres van Moskou. ,,Rusland is onze grootste buur, en zeer belangrijk voor de Europese veiligheid. Een betekenisvolle dialoog is essentieel.'' Volgende week is dan ook een politiek overleg in Brussel gepland met de Russen, die al spreken van een ,,nieuw ijzeren gordijn''.

De stabiliteit buiten de Europese grenzen is ook zeer belangrijk, aldus Stoltenberg. Het trainen van bondgenoten als Jordanië en Irak is een van de beste instrumenten die we hebben, zei hij, doelend op het tegengaan van terrorisme en migratiestromen. Er ligt een aanbod om Libië te helpen. Ook voormalige Sovjetgebieden als Moldavië, Georgië en Oekraïne krijgen meer steun.

Stoltenberg ging ook in op de uitslag van het brexitreferendum. Hij herhaalde zijn ,,absolute overtuiging’’ dat het Verenigd Koninkrijk een ,,sterke en toegewijde bondgenoot'' blijft. Een vertrek van de Britten uit de EU zal de banden tussen de VS en de Europese NAVO-landen niet verzwakken, zei hij.