Nieuws
397557
Nieuws

Staking zorgt voor krimp bij Air France

PARIJS (AFN) - De stakingsacties bij Air France hebben de verschillen in de ontwikkeling van het passagiersvervoer bij de Franse luchtvaartmaatschappij en haar Nederlandse partner KLM vorige maand vergroot. De vervoerscijfers van Air France verslechterden, terwijl KLM wel meer passagiers verwelkomde dan een jaar eerder.

Bij Air France, waar een kwart van de piloten vorige maand het werk enkele dagen neerlegde, nam het aantal vervoerde passagiers met bijna 6 procent af naar 4,3 miljoen. Het totale aantal kilometers dat zij aflegden liep met 6 procent terug, terwijl de capaciteit met 3 procent kromp. De gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, zakte met 2,5 procentpunt naar 83,1 procent.

KLM bracht in juni 2,7 miljoen reizigers naar hun bestemming. Dat was 4,7 procent meer dan een jaar eerder. Gemiddeld zaten de toestellen van KLM voor 88,2 procent vol, een kleine verbetering ten opzichte van juni 2015.

Evenwichtiger

In totaal groeide de passagiersstroom bij Air France-KLM, inclusief prijsvechter Transavia, vorige maand met 1 procent naar 8,3 miljoen passagiers. Het vrachtvervoer kromp met ruim 9 procent. De beschikbare vrachtcapaciteit werd daarbij voor slechts 57 procent gebruikt.

In Frankrijk morren met name de piloten dat Air France stilstaat terwijl KLM investeert in nieuwe vliegtuigen en nieuwe bestemmingen. Zij vinden dat de groei evenwichtiger moet worden verdeeld en legden daarom van 11 tot en met 14 juni het werk neer. De staking zorgde er voor dat circa een vijfde van de vluchten die dagen uitviel en kostte het concern ruim 40 miljoen euro.