Nieuws/Buitenland
397559
Buitenland

Opnieuw treft dodelijke aanslag sjiieten Irak

Protesten na de aanslag in Bagdad.

Protesten na de aanslag in Bagdad.

BAGDAD - Sjiitische moslims in Irak zijn donderdagavond opnieuw getroffen door dodelijk terroristisch geweld. Een zelfmoordterrorist liet een bomgordel ontploffen voor de poort van een mausoleum in Balad, 93 kilometer ten noorden van Bagdad, waarna twee schutters het vuur openden op sjiitische pelgrims die er op bezoek waren vanwege het Suikerfeest. Minstens vijfendertig mensen zijn om het leven gekomen, meldden bronnen binnen de autoriteiten.

Protesten na de aanslag in Bagdad.

Protesten na de aanslag in Bagdad.

De daders schoten om zich heen, waarna een van hen zichzelf opblies in de menigte. De ander zou zijn neergeschoten voordat hij hetzelfde kon doen. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Zo'n zestig mensen zijn gewond geraakt.

De soennitische terreurbeweging verliest in Irak steeds meer terrein, maar slaagt er wel telkens in om grof geweld tegen burgers te gebruiken. Een sjiitische wijk in Bagdad werd afgelopen weekend getroffen door veruit de dodelijkste aanslag die zich na de Amerikaans-Britse invasie van 2003 heeft voorgedaan.

Het dodental van die zelfmoordaanslag met een truck vol explosieven is inmiddels opgelopen tot 292, meldde het Iraakse ministerie van Volksgezondheid donderdag.