Nieuws
397562
Nieuws

Praat mee

Milou (29) besloot na de NIP-test haar zwangerschap af te breken

Ben je in verwachting en wil je jouw ongeboren kindje laten testen op het syndroom van Down? Binnenkort is het mogelijk. De Gezondheidsraad stelt de NIP-test namelijk beschikbaar voor alle zwangere vrouwen in Nederland.

Vertrokken voorheen veel zwangere vrouwen naar Duitsland of België voor het uitvoeren van een NIP-test, binnenkort kunnen aanstaande moeders hun ongeboren kindje ook in Nederland laten testen op het syndroom van Down. 

De NIP-test, de Niet Invasieve Prenatale Test, is veilig, eenvoudig en voor 99% betrouwbaar. Via het bloed van de moeder wordt onderzocht of de vrucht het syndroom van Down heeft. De ongeboren baby loopt geen risico, in tegenstelling tot bij een vruchtwaterpunctie die soms een miskraam veroorzaakt.

Twijfel

Wat zou je doen als je de test laat uitvoeren en dan blijkt dat jouw ongeboren kindje het syndroom van Down heeft: houden of laten aborteren? Marion Terpstra (46) kwam voor deze keuze te staan. Uit de test bleek dat de kans op een kind met het syndroom van Down erg groot was.

"Bij de nekplooimeting werd aangegeven dat we een kans van 1 op de 5 hadden op een kindje met Down. Ook uit de vruchtwaterpunctie kwam geen goed nieuws: we zouden inderdaad een kindje met Down krijgen. Ik was zestien weken zwanger en we hebben een dag getwijfeld: kunnen we dit wel?"

Mini-mensje

"Voor mijn gevoel was het moord om dat weg te laten halen, het was al een mini-mensje. Tóch moesten mijn man en ik er natuurlijk wel allebei achter staan. We hebben daarom los van elkaar een gesprek gevoerd met maatschappelijk werk en uiteindelijk besloten om ervoor te gaan!"

Inmiddels is Marion trotse moeder van dochter Noortje (3). "Het is een heerlijke meid én ze doet het supergoed. Ze is leergierig, slim, gevoelig, puur en weet altijd de gevoelige snaar te raken. We supertrots op haar en zouden haar voor geen goud meer willen missen."

Verhoogde kans

De 29-jarige Milou stond na de test voor dezelfde keuze als Marion. "We hebben er tijdens de zwangerschap bewust voor gekozen om zowel de combinatietest als de NIP-test te laten uitvoeren. Gewoon om er zeker van te zijn dat ons kindje gezond ter wereld zou komen."

Helaas voor de zwangere Milou krijgt ze niet de uitslag waar ze op gehoopt had.

Lees hier verder!