Nieuws
397569
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Liza (29): 'Ineens drong het tot mij door: ik heb mijn buurmans leven gered'

Dat één simpel berichtje een mensenleven kan redden, weet Liza Rensen (29) als geen ander. Ze zet zich sinds kort in als burgerhulpverlener en redde daarmee het leven van haar 50-jarige buurman.

In Nederland zijn ruim 130.000 mensen actief als burgerhulpverlener. Deze vrijwilligers worden opgepiept als iemand in de omgeving een hartstilstand krijgt. Zij moeten vervolgens – voordat de ambulance of politie arriveert – eerste hulp verlenen.

Hartstilstand

Liza had haar reanimatiecursus er nog maar net opzitten toen ze een berichtje kreeg dat haar buurman met een hartstilstand in de woonkamer lag. "Ik werk in de thuiszorg en stond net op het punt om bij een cliënt aan het werk te gaan, toen ik het berichtje van de meldkamer zag verschijnen."

"In eerste instantie schrok ik een beetje van het sms'je. Niet omdat ik eerste hulp moest verlenen, maar meer omdat ik niet had verwacht dat ik al zó snel opgeroepen zou worden. Hoe vaak krijgt iemand in mijn omgeving nou een hartstilstand, dacht ik toen ik me aanmeldde als hulpverlener."

Noodoproep

Liza racet na de noodoproep meteen naar het huis van haar buurman. "Op het moment dat ik de kamer binnen kwam lopen, lag hij languit op de vloer. Hij was helemaal wit weggetrokken en niet meer bij bewustzijn. Ik wist dat ik weinig tijd had en snel actie moest ondernemen."

"Zijn leven lag in mijn handen. Daar ben je je op dat moment wel van bewust. Ik ben meteen begonnen met reanimeren. Al vrij snel daarna arriveerden de politie en ambulance, die het van mij hebben overgenomen. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Mijn taak zat erop."

Leven gered

"Heel gek, maar op dat moment besef je niet dat je een leven hebt gered. Ik ben daarna ook gewoon weer aan het werk te gaan. Mijn cliënt was helemaal ondersteboven van mijn 'heldendaad'. 'Een leven gered, zeg je? Maar ben je dan niet helemaal ontdaan?' Welnee! Met mij was niets aan de hand."

"Ik denk dat je op zo'n moment handelt op de adrenaline die door je lichaam giert. Pas veel later toen ik thuis tot rust kwam, drong het ineens tot mij door.