Nieuws
397617
Nieuws

Rotterdam stemt niet digitaal bij referendum

ROTTERDAM - Rotterdam krijgt niet de primeur van een elektronisch referendum. Burgemeester Ahmed Aboutaleb had graag gezien dat de Rotterdammers op 30 november digitaal zouden stemmen over een plan om 20.000 sociale huurwoningen te slopen. Maar de gemeenteraad bepaalde donderdag vrijwel unaniem dat het een papieren volksraadpleging wordt.

,,Het wordt een analoge, papieren stemming'', zei de woordvoerder van Aboutaleb. In een verordening van de raad staat volgens hem dat digitaal stemmen mogelijk is, tenzij er grote bezwaren zijn. ,,De raad vindt dat digitaal stemmen nog te veel risico's met zich meebrengt.'' Veel inwoners zouden geen DigiD hebben, die voor digitaal stemmen nodig is om in te loggen. ,,Er wordt nu een concrete vraag geformuleerd voor het referendum, waarop Rotterdammers straks op de traditionele manier antwoord kunnen geven.''

Een onlinereferendum zou onder meer het ronselen van stemmen in de hand werken en mensen zouden onder druk gezet kunnen worden, iets wat in een stemhokje onmogelijk is. Voorwaarden voor digitaal stemmen zijn onder meer dat het stemgeheim gewaarborgd is en dat datagegevens versleuteld verstuurd worden.

Het is niet de eerste keer dan een plan voor elektronisch stemmen al in de beginfase sneuvelt. De Tweede Kamer blokkeerde eerder al eens een proef met digitaal stemmen over een gemeentelijke herindeling, omdat sprake zou zijn van een verhoogd risico.

Het gaat op 30 november om een initiatief van het Actiecomité Woonreferendum, dat tegen de WoonVisie Rotterdam 2030 is. Het haalde genoeg handtekeningen op voor een volksraadpleging.