Nieuws
397653
Nieuws

Tweedeling op de woonmarkt

AMSTERDAM - Het herstel van de woningmarkt in Nederland dreigt volkomen uit balans te raken. Waar het aanbod in steden op begint te raken, daar blijven woningen in Zeeland, Limburg en het noordoosten van Groningen zeer lastig verkoopbaar.

Daarnaast blijft het aanbod mager voor starters, zowel voor koop als huur. „Dat is zorgelijk”, zegt voorzitter Ger Jaarsma over de twee donkere wolken boven de nieuwe kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). „Als dit zo doorgaat, dreigt er een tweedeling op de koopwoningmarkt. De balans raakt zoek.”

Het herstel in de achterblijvende gebieden, vooral aan de rand van het land, blijft maar traag op gang komen. „Dat is structureel”, concludeert Jaarsma. „Ik pleit ervoor dat gemeenten in de ‘mindere’ regio’s beter met elkaar gaan samenwerken en afstemmen, om daarmee nieuwe impulsen te geven aan hun woningmarkt. Dat werkt beter dan dat ieder voor zich probeert de markt weer te stimuleren.”

Gemiddelde

De slechte cijfers worden verbloemd in het landelijk gemiddelde, dat in het afgelopen kwartaal opnieuw is gestegen. In het tweede kwartaal van 2016 kregen ruim 42.819 bestaande koopwoningen uit het bestand van de NVM een andere eigenaar. Dat is bijna 15% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 55.500 transacties.

Ook de prijzen liepen het afgelopen kwartaal verder op. Vergeleken met het vorige kwartaal werd voor de gemiddelde koopwoning 2,7% meer betaald. De prijzen liggen nog bijna 7% onder het niveau bij de start van de crisis, maar zijn inmiddels wel 14% hoger dan tijdens het dieptepunt. De sterkste stijging ligt met 16% in Amsterdam. Maar ook in Zuid-Kennemerland en Utrecht stijgen de prijzen met 15% en 9% harder dan gemiddeld.

Een woningkoper kon in de afgelopen drie maanden kiezen uit nog geen acht woningen. In de eerste drie maanden van dit jaar bestond de keuze nog uit tien. Gemiddeld staat een woning nog maar drie maanden te koop.