Nieuws/Buitenland

Blair blij met Irak-rapport

LONDEN - De Britse ex-premier Tony Blair heeft woensdag opgewekt gereageerd op het vernietigend rapport van de onderzoekscommissie van sir John Chilcot over de aanval op Irak in 2003. Volgens Blair helpt het rapport van Chilcot eindelijk "allerlei aantijgingen over kwade trouw, leugens en misleiding uit de weg te ruimen''.

,,Men kan het eens of oneens zijn met mijn besluit militaire actie te ondernemen tegen Saddam Hussein, maar ik nam dat besluit te goeder trouw en ik dacht dat het in het belang van het land was.'' Blair zei ook voor gemaakte fouten de verantwoordelijkheid te nemen.

Het woensdag geopenbaarde rapport van Chilcot kraakt het Britse beleid ten aanzien van de door de VS geleide aanval op Irak. De onderzoekers zijn zeven jaar bezig geweest en stellen dat bijna alles wat verkeerd kon gaan, ook verkeerd liep. Ze stellen dat Blair een geheim bondgenootschap aanging met de Amerikaanse president George Bush, maar trekken verder nergens de conclusie dat hij met opzet parlement of bevolking misleidde. Het voornaamste excuus voor de bloedige invasie, de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, bleek ook niet te kloppen.

De aanval begon op 20 maart 2003 en werd militair gesteund door Australië en Polen. Het regime van Saddam Hussein, dat werd gesteund door soennitische stammen, stortte 1 mei 2003 in. De Amerikanen bezetten het land nog jaren terwijl het wegzonk in een gewelddadige anarchie.

Nederland steunde volgens de toenmalige premier Jan-Peter Balkenende de aanval op Irak 'enkel politiek'. Die steun is nog steeds fel omstreden.

Bekijk meer van