Nieuws/Binnenland
398212
Binnenland

Referendum over CETA in aantocht

Protest tegen CETA in Berlijn.

Protest tegen CETA in Berlijn.

Den Haag - De kans is groot dat er een referendum komt over het handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA. Dinsdag kondigde de Europese Commissie aan het verdrag ook aan de nationale parlementen voor te leggen. Het maakt een referendum in Nederland mogelijk. Ook in andere EU-landen komen waarschijnlijk referenda over CETA.

Protest tegen CETA in Berlijn.

Protest tegen CETA in Berlijn.

Organisaties Meer Democratie, Foodwatch, Milieudefensie en Transnational Institute hebben inmiddels al meer dan de helft van de benodigde 300.000 handtekeningen binnen voor de aanvraag van een volksraadpleging. De organisaties zijn naar eigen zeggen heus niet tegen handelsbevordering, zeker niet met Canada, „een leuk land.” Hun bezwaar is dat door CETA de belangen van grote bedrijven zwaarder gaan wegen dan de democratie. Vooral voor het milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid zou dat gevolgen hebben.

De Europese Commissie zegt dat het akkoord vooral handelsbelemmeringen wegneemt, terwijl de EU z’n hoge standaarden op het gebied van milieu en arbeidsrechten gewoon behoudt.

Volgens eurocommissaris Malmström blijft CETA juridisch gezien buiten instemming van de lidstaten. Als handreiking aan de EU-landen mogen ze er wel politiek iets over zeggen. Voor Niesco Dubbelboer van Meer Democratie is het ‘zo klaar als een klontje’ dat het referendum over het hele verdrag gaat. Met enig geluk kan volgend jaar zomer het referendum al worden gehouden.

Zorgpunt voor de actiegroepen is dat de Europese Commissie het handelsverdrag al na zonder goedkeuring van de nationale parlementen voorlopig in werking laten treden. De organisaties zijn daar fel op tegen en ook uit de politiek klinkt daarover gemor. „Hiermee wordt de Kamer alsnog gepasseerd”, reageert SP-Kamerlid Van Dijk.

Uitspraak

Ook CDA-europarlementariër Van de Camp is kritisch. „Het handelsbeleid van de EU is cruciaal voor de groeikansen van Europa, zeker voor een exportland als Nederland.” Toch vindt hij dat de Commissie eerst een uitspraak moet afwachten van het Europees Hof over parlementaire goedkeuring van het handelsverdrag met Singapore.

De PvdA neemt alvast een voorschot op een volgend handelsverdrag, TTIP tussen de EU en de VS. „Als we iets geleerd hebben van Brexit is het dat de bevolking betrokken wil worden bij belangrijke besluiten”, zegt PvdA-europarlementariër Jongerius. „Dat doe je dan via het Europees Parlement én de nationale parlementen. Nu we voor CETA deze keuze maken, kan het bij TTIP niet anders zijn.”

De VVD wil handelsverdragen liever als bevoegdheid van de Europese Commissie houden. Europarlementariër Schaake van D66 wijst erop dat de bevoegdheid om handelsverdragen af te sluiten al hebben overgedragen aan de Europese Commissie. „Dat hebben we niet voor niets gedaan, maar omdat we samen sterker staan dan alle EU-lidstaten afzonderlijk. Nu ben ik benieuwd of de lidstaten bij hun oorspronkelijke keuze blijven.”