Nieuws/Binnenland
398220
Binnenland

Amsterdam test nieuw soort jeugdhechtenis

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam begint in september een proef voor de opvang van jongeren in voorlopige hechtenis. Door jongeren dichtbij hun familie, vrienden, omgeving en hulpverleners te plaatsen hoopt de gemeente de kans op terugval zo veel mogelijk terug te dringen.

De laatste Justitiële Jeugdinrichting (JJI) van Amsterdam, Amsterbaken, werd vorig jaar vanwege leegstand gesloten. Sindsdien worden Amsterdamse jongeren voornamelijk in JJI's in Sassenheim en Lelystad geplaatst, een volgens de gemeente verre van ideale situatie. Door de jongeren in de nieuwe locatie Amsterdam te plaatsen kunnen ze bijvoorbeeld onder voorwaarden overdag naar school en zich daarna melden voor hun voorlopige hechtenis.

De Kleinschalige Voorziening (KV), zoals de locatie gaat heten, komt in Nieuw-West te staan. Er is plek voor maximaal acht jongeren die door de rechter in voorlopige hechtenis zijn geplaatst. De jongeren zullen er relatief kort - enkele maanden - verblijven. In die tijd wordt er voor elke jongere een dagprogramma opgesteld met scholing en werk, maar ook behandeling en begeleiding.

Het project is een samenwerking van de gemeente en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met de pilot is ruim 1,1 miljoen euro gemoeid, waarvan het ministerie 70 procent voor haar rekening neemt.