Nieuws/Buitenland
398244
Buitenland

Brussel: vredesgeld EU naar militairen

EU-buitenlandchef Federica Mogherini

EU-buitenlandchef Federica Mogherini

STRAATSBURG - Europees geld uit een fonds voor stabiliteit en vrede in ontwikkelingslanden moet voortaan ,,onder uitzonderlijke omstandigheden’’ ook kunnen worden besteed aan (niet-dodelijke) wapens en het trainen en uitrusten van militaire troepen. De Europese Commissie heeft dit dinsdag voorgesteld.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini

EU-buitenlandchef Federica Mogherini

Het voornaamste doel is EU-hulp effectiever en flexibeler in te zetten zodat nieuwe crises kunnen worden voorkomen. ,,We moeten onze partners in staat stellen voor hun eigen veiligheid en stabiliteit te zorgen’’, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag in Straatsburg.

Het fonds bevat bijna 2,4 miljard euro voor de periode 2014-2020 en wordt normaal gesproken gebruikt voor vreedzame projecten, conflictpreventie en humanitaire hulp in landen in Afrika en het Midden-Oosten. Overigens wordt daarbij ook al aandacht besteed aan de bestrijding van terrorisme en andere misdaden door politie en justitie te financieren. Vanwege de ,,buitengewone omstandigheden'' in sommige landen wordt nu ook directe steun aan het leger mogelijk gemaakt.