Nieuws/Buitenland
398268
Buitenland

Groot verschil in tol op Franse autoroutes

PARIJS - Vakantiegangers die deze zomer door Frankrijk rijden, krijgen te maken met sterk uiteenlopende toltarieven op de autosnelwegen. In het noorden is de heffing op de autosnelweg hoger dan in het zuiden en de tol per kilometer loopt uiteen van nog geen 3 tot 53 cent, meldt de Franse krant Le Figaro.

De goedkoopste tolweg in Frankrijk is de A75, waar slechts plaatselijk tol wordt geheven. Dit noord-zuidtraject Clermont-Ferrand - Béziers komt zo op nog geen 3 cent per kilometer. Een andere noord-zuidroute, de A20 van Vierzon naar Montauban, is met 3 cent per kilometer ook een koopje. Tol op de A7, Lyon - Marseille, is 7,8 cent en die op de A1, Lille-Parijs, 9,5 cent per kilometer.

De duurste autoroute is de A14. Die loopt van het zakendistrict La Défense aan de westrand van Parijs naar het westen. Op de 20 kilometer lange autosnelweg die bij Orgeval de A13 bereikt, is de prijs tijdens spitsuren elke kilometer 53 cent. Buiten de drukke tijden daalt de tol naar circa 33 cent per kilometer.