Nieuws/Binnenland
398435
Binnenland

Fraude fietssubsidie lastiger

Den Haag - Het wordt moeilijker om te frauderen met subsidies die fietsgebruik stimuleren. Gemeentes mogen zulke subsidies voortaan alleen nog maar verstrekken als ze gepaard gaan met een waterdichte controle.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) scherpt de regels aan omdat eerder uit onderzoek bleek dat veel deelnemers sjoemelden met het subsidiegeld dat de gemeenten van de overheid voor de fietsregeling hadden kregen.

De deelnemers van de fietsprojecten konden in een aantal gemeenten subsidie krijgen voor een nieuwe fiets, mits ze een aantal keer per week met hun tweewieler naar hun werk gingen in plaats van met de auto. Uit het onderzoek bleek echter dat een groot deel van de gebruikers weliswaar meldden de fiets te hebben genomen, maar in werkelijkheid de auto namen.

De Tweede Kamer tikte na het onderzoek minister Schultz op de vingers. Na de reprimande haalt de VVD-bewindsvrouw nu de teugels aan. Ze wil alleen nog maar Rijksgeld beschikbaar stellen aan nieuwe projecten als die het daadwerkelijke fietsgebruik controleren. Dat kan door de deelnemers app’s op hun mobiele telefoon te laten gebruiken, of via gps-tracking.