Nieuws/Binnenland
398439
Binnenland

Nederland vergrijst, maar Den Haag wordt jonger

Amsterdam - Waar heel Nederland de afgelopen twintig jaar grijzer is geworden, vormt Den Haag en omgeving de uitzondering. De Hofstad telt dit jaar 0,4 procent mínder 65-plussers dan in 1995, blijkt uit CBS-cijfers.

Dat is een schril contrast met de complete provincie Limburg, de kop van Noord-Holland en Delfzijl en omgeving, waar de stijging sinds 2008 meer dan 8 procent bedraagt. Midden-Limburg, met steden als Roermond en Weert, spant met +9,2 procent de kroon.

In de ’subtop’ van meest vergrijzende regio’s zitten Oost-Brabant, de Achterhoek, delen van Drenthe en Zeeuws-Vlaanderen.

Zeeuws-Vlaanderen is amper grijzer geworden de laatste twintig jaar, maar de regio heeft wel het grootste aandeel 65-plussers: maar liefst 24,2 procent. Delfzijl en omgeving volgt met 23 procent op plek twee.

Het uiterste zuidwesten van ons land is ook koploper met het aandeel 80-plussers: 6,1 procent van de bevolking heeft Abraham of Sara al dertig jaar achter zich. Op de tweede plaats staat – verrassend – het Gooi en de Vechtstreek. Rond Hilversum, Blaricum en Laren is 5,7 procent van de inwoners 80-plus.

Van alle Nederlanders is 18,2 procent de 65 jaar voorbij. Dat is 4,9 procent meer dan in 1995.