Nieuws/Binnenland
398440
Binnenland

’Zorgen voor meer grip op leven in EU’

HILVERSUM - De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten ,,gaat over de middenklasse en de arbeidersklasse die de controle over hun land, hun leven, hun lotsbestemming kwijt zijn". Dat is geen typisch Brits probleem, overal in Europa zie je dat. ,,We moeten samen zorgen dat de mensen weer meer grip op het leven krijgen."

De Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans zei dat maandagavond tegen Nieuwsuur. Het was de eerste keer dat hij zich over brexit uitliet. Hij vindt dat de oplossingen liggen in hervorming van de economie en beter onderwijs. Het maakt niet uit wie dat doet. ,,Commissie of lidstaten, we moeten het met elkaar doen."

Brussel en de lidstaten moeten het hoofd koel houden. ,,Er is een gewoonte ontstaan in de lidstaten om als iets goed gaat, het naar je toe te trekken en als iets niet goed gaat, heeft Brussel het gedaan", aldus de eurocommissaris. Willen we iets leren van de campagne en het referendum, dan is het wel hoe we met elkaar moeten omgaan. Wie in Brussel aan tafel zit, is mede verantwoordelijk.

De kans dat de Britten zich bedenken, acht de Eurocommissaris klein, maar mocht dat het geval zijn dan moet de Europese Unie ze volgens hem met open armen ontvangen. Timmermans ziet de Britten nog als deel van Europa en vindt het moeilijk daar afscheid van te nemen.