Nieuws/Buitenland
398448
Buitenland

Migranten blijven komen naar Italië

Amsterdam - Er zijn het afgelopen half jaar 70.093 migranten aangekomen in Italië, net zoveel als in de eerste zes maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het aantal mensen dat de illegale overtocht niet heeft overleefd is gestegen tot 2.896; fors meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De meeste mensen die de oversteek maken komen uit Eritrea (13%), Nigeria (12%) en Gambia (8%). Europese maatregelen hebben geen zichtbaar effect op de migratiestroom. Er is wel een missie om de ’buitengrenzen te bewaken’, maar voorlopig bestaan de successen van marineschepen -waaronder een Nederlands fregat- vooral uit het redden van duizenden migranten.

In Nederland merken we relatief weinig van de Italië-route. De Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) telt relatief weinig asielaanvragen door Afrikanen.

In Griekenland worden de migratiecijfers over de eerste helft van dit jaar beïnvloed door de Turkije-deal. De markt voor mensensmokkelaars is ingestort na de sluiting van de Balkangrenzen en de start van het terugsturen van voornamelijk economische migranten. De afgelopen twee maanden kwamen er niet meer dan tweeduizend mensen per maand aan op de Griekse eilanden.

De cijfers over het eerste half jaar zijn wel fors hoger (158.311) ten opzichte van dezelfde periode in 2015 (75.204). Dit komt omdat de Turkije-deal pas in april van start is gegaan. Sindsdien is het aantal nieuwe asielaanvragen in Nederland ook spectaculair gedaald.