Nieuws/Binnenland
398451
Binnenland

Nederlandse toeristen vluchtten voor hun leven

Honderden toeristen geëvacueerd na brand Italiaanse camping

CAORLE - Bij een plotselinge brand vanmorgen in het Italiaanse vakantiecentrum Pra’delle Torri in Caorle, vijftig kilometer ten noordoosten van Venetië, zijn bijna veertig bungalows compleet afgebrand. De vakantiegangers, onder wie Nederlanders, moesten pijlsnel vluchten om niet levend te worden verbrand. Hun hebben en houwen zijn in vlammen opgegaan. Volgens de lokale pers ontstond de brand nadat vier gasflessen zijn ontploft. Door de harde wind breidde het vuur zich snel uit. Onder de Nederlanders die moesten vluchten is Rudy Span, die werkt in het vakantiecentrum.

De directeur van het vakantiecentrum, Stefano Scrignoli, gelooft er niets van dat gasflessen de oorzaak waren van de ramp. “Nee, er was waarschijnlijk een kaars omgevallen. Er is niets aan de hand. Er is geen enkele reden tot paniek. Ons vakantiecentrum is 55 hectare en we hebben hier op dit moment 7500 vakantiegangers. Daaronder zijn 120 Nederlanders. Het is me niet bekend of zij in één van die bungalows zaten”. Scrignoli vindt dat er loos alarm is. “Iedereen is op tijd geëvacueerd. We zoeken nu nieuwe plaatsen waar de getroffen gasten kunnen overnachten”.

De plaatselijke brandweer vindt het allemaal wat erger. “De bungalows zijn door de brand helemaal met de grond gelijk gemaakt. Er is echt helemaal niets van over gebleven. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, daar wordt nog onderzoek naar gedaan”. Ook de politie uit Caorle bevestigt dat de oorzaak van de brand nog onbekend is. “Er zijn 37 bungalows compleet afgebrand en twaalf andere bungalows beschadigd. Er zijn tweehonderd vakantiegangers geëvacueerd. Er zijn geen slachtoffers gevallen, maar veel vakantiegangers zijn door de brand helaas natuurlijk wel al hun bezittingen kwijtgeraakt”.

Rick Bax is manager sales en marketing voor Go4Camp, die eigenaar was van 27 van de 37 afgebrande bungalows. “Ik werk nu vijf jaar en dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij. “Zo’n bungalow kost circa 15.000 tot 20.000 euro. Die accommodaties zijn wel verzekerd. Wel moeten we nu alles omboeken en het is hoogseizoen. Dus dit gaat ons wel een paar ton kosten, denk ik”, aldus Rick Bax. In hun 27 afgebrande bungalows zaten voor 90 procent Denen.  “Voor de rest een Duitser, een Zwitser en een Italiaan. In onze bungalows zaten geen Nederlanders”.

Bent u of kent u iemand die op deze Italiaanse camping was? Mail dan de redactie: oproep@telegraaf.nl