Nieuws/Binnenland
398454
Binnenland

Jazz en meer voor jong en oud op NSJ

ROTTERDAM - Zo snel als deze 41e editie was het North Sea Jazz Festival nog nooit uitverkocht. Komende vrijdag, zaterdag en zondag huisvest Rotterdam Ahoy 70.000 liefhebbers die kunnen kiezen uit ruim 150 optredens van meer dan 1300 artiesten op dertien podia.

Het is de elfde keer in Rotterdam. Festivaldirecteur Jan Willem Luyken: ,,Na de verhuizing uit Den Haag hebben we het festival opnieuw moeten uitvinden. De afgelopen jaren plukken we daar steeds meer de vruchten van, de organisatie loopt lekker en zakelijk staan we er ook goed voor.''

Een evenement voor de hele familie, stelt Luyken. ,,Onze juniortickets, voor onder de vijftien jaar, waren razendsnel verkocht. Want jazz is meer dan ooit voor jong en oud. Jazz is aan een enorme revival bezig: geïnspireerde rappers en popmuzikanten grijpen erop terug. Oude en nieuwe muzikanten pakken alles bij elkaar - soul, funk, hiphop, blues - en precies die balans zie je bij ons terug.''

Zoals altijd biedt NSJ jong talent maar ook gevestigde namen - onder meer Chick Corea, Steps Ahead, Buddy Guy, Diana Krall, James Blake, Pharrell Williams, The Roots en Jill Scott. Branford Marsalis en zijn kwartet nemen Kurt Elling mee. Uit de oude hitdoos onder meer Level 42, Earth Wind & Fire en Simply Red.

Artist in Residence dit jaar is trompettist Ibrahim Maalouf, die onder meer speelt met het Metropole Orkest. Het befaamde orkest staat bovendien op het podium met saxofonist Kamasi Washington en ook nog met de Amerikaanse fusionband Snarky Puppy. Eerder dit jaar kreeg deze combinatie een Grammy voor het album Sylva.

Uit Nederland komen onder meer Fay Claassen & Peter Beets, Jungle by Night, Sabrina Starke, Yuri Honing, Maartje Meijer Band, De Raad van Toezicht en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Benjamin Herman speelt met The Robin Nolan Trio.

Verder geven artiesten clinics waarin ze vertellen over hun muziek, is er veel te eten en te drinken en hangt overal kunst. En zijn er ongetwijfeld weer afterparty's in de jazzcafés in de stad. Die nu al hopen op spontane jamsessies met de grote NSJ-gasten. De acht programmeurs van het festival zijn trouwens alweer bezig met editie 2017.