Nieuws
398455
Nieuws

ECB eist ingreep kredieten Italiaanse banken

Grote Italiaanse banken zijn maandag met forse verliezen de tumulteuze beursdag uitgegaan. De handel in hun aandelen werd eerder stilgelegd, zorgen over hun voortbestaan namen toe.

De bank Monte dei Paschi di Siena zakte maandag met 14% weg op de beurs. UniCredit raakte daar 3,8% waarde kwijt. Over een jaar gezien ging zijn aandeel van €5,95naar €1,81 per stuk, dat van Monte dei Paschi di Siena kelderde van €1,169 naar €0,329.

Monte dei Paschi di Siena moet van de ECB snel miljarden vinden om aan Europese eisen te voldoen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Dat verwijst naar een brief van de ECB.

Stresstest

De zorgen zijn verergerd na het Brexit-referendum. Bankaandelen in heel Europa duikelden vorige week. Specifiek Italiaanse banken met kredieten die nauwelijks zijn afgelost afgelopen jaren, zijn speerpunt van kritiek van beleggers.

Onder de banken bevindt zich de in problemen verkerende oudste bank Monte dei Paschi di Siena (1472), die tijdens de kredietcrisis was geraakt en enkele jaren terug nauwelijks door een Europese stresstest voor banken kwam.

De Italiaanse banken hebben samen voor €360 miljard aan slechte krediet uitstaan. Dat is een derde van wat er in de hele eurozone uitstaat.

Wat is de achtergrond van de val van Italiaanse banken?

Beleggers konden maandagmiddag vanwege dit vooruitzicht en ,,grote volatiliteit" op de beurzen ook al niet meer handelen in de aandelen Unicredit en BPER, de Banca Popolare dell'Emilia Romagna.

Slechte leningen

Eind 2015 had Monte dei Paschi di Siena voor €24,2 miljard aan kredieten had uitstaan die zeer waarschijnlijk niet worden afgelost, dat moet in 2018 hooguit €14,6 miljard zijn.

De bank heeft tot begin oktober gekregen om een plan op te stellen hoe dit herstel wordt aangepakt.

 

Monte dei Paschi di Siena verloor op de beurs van Milaan maandag 7,5%, na een val van dik 10%, voordat de beursautoriteiten ingrepen.

Zorgen van beleggers zitten er maandag in dat de Italiaanse banken niet in staat zouden zijn om voldoende kapitaal uit de markt kunnen halen om aan de buffereisen te voldoen.

Waarschuwing ECB

Aanleiding voor de zorgen vormt de brief van de Europese Centrale Bank waarin president Mario Draghi eist dat de Italiaanse banken binnen drie jaar hun slecht inbare schulden verminderen naar de in de eurozone geaccepteerde standaard.

Daarnaast moet er geld bij om meer buffers op te bouwen, zodat de banken in crisistijd schokken zonder steun van hun centrale bank aan kunnen.

Onvoldoende kapitaal

De Italiaanse overheid overwoog vorige week steunmaatregelen voor zijn banken. Dat zou om €40 miljard staatssteun gaan. Maar directe steun is volgens de ECB niet toegestaan.

Volgens Europese regels na de kredietcrisis moeten banken bij verliezen eerst hun aandeelhouders of rekeninghouders, tot een zeker bedrag, aanspreken voor een zogeheten herkapitalisatie.

Illegale staatssteun

Brussel kan de nu voorgestelde Italiaanse injectie met €40 miljard zien als illegale staatssteun. Noordelijke Europese staten hebben zich eerder verzet tegen het Italiaanse scenario uit angst dat het een precedent wordt voor banken in andere zwakkere landen.

De keerzijde is dat een herkapitalisatie van de banken een gunstig effect kan hebben op de hele Europese economie.

Lees wat de achtergronden zijn van de Italiaanse ingreep