Nieuws/Buitenland
398457
Buitenland

Netanyahu herdenkt broer in Entebbe

ENTEBBE - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is zijn bezoek aan Afrika maandag begonnen in Oeganda. Op het vliegveld van Entebbe woonde hij een plechtigheid bij ter nagedachtenis van onder anderen zijn broer Yonatan, die kolonel in het leger was.

Yonatan kwam veertig jaar geleden op het vliegveld om het leven als leider van de groep commando's die een verrassingsaanval uitvoerde op een gekaapt toestel van Air France. Aan boord waren verscheidene Israëlische passagiers. De meeste gijzelaars konden ongedeerd worden bevrijd. ,,Het raakt me diep op de plaats te staan waar mijn broer sneuvelde'', zei Netanyahu.

Hij gaf al eerder toe dat Entebbe altijd in zijn gedachten is en hem nooit loslaat ,,De dood van mijn broer heeft mijn leven veranderd en het op de huidige koers gezet. Precies veertig jaar geleden landden ze in het holst van de nacht in het land van een brute dictator. Een historische missie. Vandaag zetten we op klaarlichte dag voet aan de grond in een bevriend land, geleid door een bestrijder van terrorisme.''

Netanyahu, die ook nog naar Kenia, Rwanda en Ethiopië gaat, wordt op zijn reis vergezeld door een delegatie van tachtig zakenlieden. Na een onderhoud met de Oegandese president Yoweri Museveni staat voor hem in Kampala onder meer nog een conferentie op het programma waar ook leiders uit Zuid-Soedan, Zambia, Ethiopië, Kenia en Rwanda aanschuiven.