Nieuws/Binnenland
398479
Binnenland

Nog 28.000 huizen nodig voor asielzoekers

Amsterdam - Gemeenten hebben in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal 18.000 vluchtelingen gehuisvest, terwijl volgens landelijke afspraken 23.000 zogeheten statushouders een huis hadden moeten krijgen. Gemeenten moeten komend half jaar bijna 28.300 vluchtelingen met een verblijfsvergunning huisvesten. Dat meldt het Platform Opnieuw Thuis.

De achterstand moet komend half jaar worden ingehaald. Daar bovenop moeten gemeenten nog eens 23.000 vluchtelingen huisvesten.

“Er wachten nog ruim 16.000 statushouders in de asielopvang op een bericht dat ze kunnen verhuizen en dagelijks komen er nieuwe statushouders bij. Zij houden bijna de helft van alle asielopvangplaatsen bezet. Dat is fors”, reageert Marco Florijn van het Platform Opnieuw Thuis. De oud-wethouder is ondanks de achterstand optimistisch: “Gemeenten hebben hard gewerkt. Ik roep gemeenten op om deze lijn voort te zetten en verder te versnellen.”

Op dit moment gaat een op de zeven vrijkomende huurwoningen naar asielzoekers met een verblijfsvergunning. Volgens bestuurslid Harrie Bosch van Aedes, de koepel van woningcorporaties, moeten andere woningzoekenden daardoor gemiddeld vijf maanden langer wachten.