Nieuws/Binnenland
398484
Binnenland

Kamp wil handelsregister opener maken

DEN HAAG - Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil het handelsregister een stuk opener maken dan het nu is. Ondernemers mogen volgens zijn plan jaarlijks 25 uittreksels gratis inzien. Ook wil Kamp alle geanonimiseerde digitale gegevens uit het handelsregister vrijgeven.

De Tweede Kamer had gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om de informatie van de Kamer van Koophandel (KvK) beschikbaar te maken als zogeheten 'open data'. Deze vrij toegankelijke informatie zou een stimulans kunnen betekenen voor nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Vooral start-ups en andere kleinere bedrijven kunnen er hun voordeel mee doen. De informatie van de Kamer van Koophandel kan worden gebruikt om bijvoorbeeld marktanalyses mee te maken.

Kamp wil het plan binnen een jaar uitvoeren, meldde hij maandag aan de Tweede Kamer. Nog niet alle informatie wordt vrij toegankelijk gemaakt. Bedrijfsnaam, KvK-nummer en adresgegevens blijven bijvoorbeeld achterwege. Dat heeft onder meer te maken met privacywetgeving.