Nieuws/Buitenland
398485
Buitenland

Turkije wil met Rusland samenwerken tegen IS

ANKARA - Turkije wil samen met Rusland optrekken tegen de groep Islamitische Staat in Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gezegd.

"Wij zullen samenwerken met iedereen die vecht tegen Daesh", zei de minister zondag tegen de Turkse staatstelevisie. "Wij doen dit al een tijd en wij hebben de luchtmachtbasis Incirlik opengesteld voor degenen die aan de actieve strijd tegen Daesh willen deelnemen. Waarom zouden wij niet op deze voorwaarden ook samenwerken met Rusland?", aldus de bewindsman, die een Arabische afkorting voor IS gebruikte.

Even was er verwarring, omdat Cavusoglu leek te suggereren dat Turkije de basis zou willen openstellen voor Russische gevechtsvliegtuigen. Maar de bewindsman sprak die uitleg maandag tegen.

De komst van Russische vliegtuigen zou zorgen kunnen wekken bij NAVO-bondgenoten die al van de Turkse basis gebruikmaken.

De betrekkingen tussen NAVO-lid Turkije en Rusland liepen vorig jaar zware schade op nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald dat bij het bombarderen van Syrische rebellen het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Afgelopen week betuigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan spijt hiervoor. Moskou reageerde met de belofte zich te willen inzetten voor het herstel van de relatie.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei maandag dat het uitwisselen van informatie met Turkije de laatste tijd "niet goed heeft gewerkt". De aanslag vorige week op de luchthaven Atatürk bij Istanbul heeft het belang van samenwerking onderstreept, zei hij. Twee van de drie daders waren Russische staatsburgers en het brein achter de aanslag zou een Tsjetsjeen zijn, berichtten Turkse media.