Nieuws/Binnenland
398493
Binnenland

'Krimpschool' mag openbaar en christelijk

DEN HAAG - Kleine scholen die samengaan mogen in de toekomst zowel christelijk als openbaar onderwijs geven. Op dit moment moeten scholen na een fusie nog kiezen of het een openbare of bijzondere school wordt.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft maandag een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd die fusies van kleine scholen in zowel basis- als voortgezet onderwijs sneller en eenvoudiger moet maken. De samenwerkingsschool moet vooral voor regio's met steeds minder inwoners een oplossing zijn. Het plan moet helpen scholen in kleine dorpen in de zogeheten krimpregio's te behouden.

Kleine scholen van verschillende gezindte die al onder één dak zitten, lopen nu nog tegen een reeks problemen aan. Ze moeten bijvoorbeeld van de inspectie nog steeds aparte klassen voor christelijk en openbaar onderwijs aanbieden en een dubbele administratie bijhouden.

De regels voor een fusie van een bijzondere en openbare school zijn volgens Dekker nu nog te ,,rigide''. De afgelopen jaren is daardoor geen enkele samenwerkingsschool ontstaan. ,,Als we nou eigenlijk met z'n allen vinden dat dit één school zou moeten zijn, laten we dat dan ook mogelijk maken", zegt de bewindsman.

Dekker wil wel dat een samenwerkingsschool een uitzondering blijft. Hij verwacht dat er de komende jaren enkele tientallen samenwerkingsscholen ontstaan.