Nieuws/Binnenland
398508
Binnenland

Nieuwe aanpak vogelgriep

DEN HAAG - Het kabinet laat de teugels lichtjes vieren als het om vogelgriep gaat. Dit is mogelijk, omdat uit onderzoek blijkt dat veehouders hygiënischer werken en besmettingen steeds vaker in de kiem smoren.

Sinds de grote vogelgriepuitbraak van 2003 is de pluimveesector verbeterd, blijkt uit het nieuwe rapport. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) ziet daarom mogelijkheden om de regels te versoepelen.

De PvdA-bewindsman stapt af van de oude stelregel dat er na een uitbraak in het besmettingsgebied absoluut geen vogels meer mogen worden vervoerd. Voortaan geldt dat alleen voor professioneel gehouden dieren, zodat kleine hoeveelheden hobbyvogels nog wel van A naar B kunnen.

Ook kunnen onder bepaalde voorwaarden vogels uit het besmette gebied naar de slacht worden gebracht. Dat kan als uit test blijkt dat ze gezond zijn. Daarnaast wil de staatssecretaris het vervoer van eendagskuikens zo weinig mogelijk in de weg zitten. In het verleden moesten grote hoeveelheden eendagskuikens worden vernietigd omdat ze vanwege de vogelgriep niet aan pluimveebedrijven konden worden verkocht.