Nieuws/Binnenland
398536
Binnenland

Eigenaar misdaadwebsite aan explosie ontsnapt

Bom onder auto Martin Kok was echt

Martin Kok

Martin Kok

Het object dat dit weekend onder de auto van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok is gevonden, blijkt daadwerkelijk een explosief te zijn. De politie heeft dat maandag bevestigd, Kok liet het zelf ook op Twitter weten. De politie neemt de zaak hoog op.

Martin Kok

Martin Kok

Kok vond zaterdag het pakketje onder zijn auto. "Ik zag iets dat met een magneet vastzat en een lampje", liet hij weten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het vervolgens onschadelijk gemaakt door een explosievenrobot een 'waterschot' af te vuren. De auto stond geparkeerd op de Amsteldijk in Amsterdam en is meegenomen voor onderzoek.

Ex-crimineel Martin Kok vermoedt dat de plaatsing van het explosief te maken heeft met de publicatie van een reeks artikelen op zijn website Vlinderscrime.nl over een onderzoek van justitie met de codenaam 26Koper.

Kok publiceerde eerder op zijn website Vlinderscrime.nl passages uit een verhoor van Willem Holleeder bij de rechter-commissaris. Die moest hij in april op last van de rechter weer verwijderen.

De provocerende reporter zei tegen Het Parool gewoon door te gaan met publiceren. "Ze doen maar wat ze willen, dit hoort er nu eenmaal bij. Ik ben de Theo van Gogh van deze tijd", aldus Kok.

Hij zegt dat hij recentelijk door de politie is gewaarschuwd dat hij weer op een dodenlijst staat. Het is ook niet voor het eerst dat zijn auto wordt belaagd. Vorig jaar werd zijn auto ’s nachts beschoten, terwijl Kok thuis lag te slapen. De twee schutters kregen een jaar en anderhalf jaar cel.

Kok raakte na de beschieting van zijn auto in de clinch met Jeugdzorg, die zijn zoontje bij hem weghaalde vanwege de dreiging. De misdaadverslaggever is bang dat het pakketje onder zijn auto hem nu opnieuw in de problemen brengt met Jeugdzorg. ,,dat kost me weer hoofdpijn en advocaatkosten.’'