Nieuws/Binnenland
398537
Binnenland

Extra files door grenscontroles Frankrijk

BADHOEVEDORP - Nederlandse vakantiegangers die naar Frankrijk of Spanje gaan, moeten rekening houden met extra files vanwege de verscherpte grenscontroles bij de grens tussen Kortrijk en Lille (E17). Dat verwacht de verkeersinformatiedienst VID.

De Franse douane controleert extra vanwege terreurdreiging. Het verkeer wordt bij de grens over één baan geleid. Op doordeweekse dagen, buiten de spits, staan auto’s al een half uurtje extra in rij bij de grensovergang bij Lille. Afhankelijk van de scherpte van de controles, verwacht de VID dat de wachttijd oploopt.

In Nederland begint eind deze week in de regio Midden (onder meer Utrecht, Zuid-Holland) de zomervakantie. De VID verwacht een 'rode zaterdag', met files tot 700 kilometer, afhankelijk van het weer. De eerste zwarte zaterdag wordt verwacht op 30 juli. Dan krijgen de Fransen vakantie en groeien de files tot 1000 kilometer.

De drukste wegen in Frankrijk zijn zaterdag, volgens de ANWB, de A6 en A7 naar het zuiden en de A10 Parijs-Bordeaux en de route door het Centraal Massief over de A71 en A75.

Duitsland

Volgens de ANWB is Duitsland komend weekeinde de grootste bottleneck. In Duitsland wordt op verschillende plaatsen aan de weg gewerkt, daar wordt drukte verwacht rond München.

Vakantiegangers die door Duitsland rijden ontkomen dit weekeinde nauwelijks aan lange files. In de dichtstbevolkte deelstaat Nordrhein-Westfalen beginnen vrijdagmiddag de vakanties. Zaterdag verwacht de ANWB de meeste files in het noorden rond Hamburg op de A1 en A7. In het zuiden zijn de snelwegen rond Neurenberg (A3) en München (A8, A99) de belangrijkste knelpunten.

België

In België beginnen dit weekeinde de bouwvakanties. Daar vertrekt de eerste grote stroom vakantiegangers richting het zuiden.