Nieuws/Buitenland
398541
Buitenland

Nigel Farage: afscheid op hoogtepunt carrière

Met het vertrek van Nigel Farage als leider van Ukip verliest het Verenigd Koninkrijk de meest controversiële, maar ook de meest invloedrijke politicus van het land. Zonder Farage was er immers nooit een referendum over de ‘onafhankelijkheid’ van het Verenigd Koninkrijk geweest. Met de Brexit is zijn politieke droom verwezenlijkt.

Nigel Farage is een wonderlijke politicus. Hij dong vele malen naar een zetel in het Lagerhuis. Het lukte hem nooit de hoge barrières van het Britse districtenstelsel te overwinnen. Zelfs vorig jaar, toen zijn Ukip bijna 15% van de stemmen haalde, en hij verkiesbaar was in een district dat zeldzaam eurosceptisch was, lukte het hem niet een onbekende Conservatie kandidaat af te troeven.

Het doet er niet toe. Bij de belangrijkste verkiezing van de afgelopen veertig jaar, het EU-referendum – trok Farage aan het langste eind. Onvermoeibaar trok hij de afgelopen jaren van zaal naar zaal, en van kroeg naar kroeg, om het democratisch tekort van Brussel te bezingen. Hij deed het met een blijmoedigheid die aanlokkelijk was. Hij hamerde continu op de ontembare stroom van immigranten. Het was deze boodschap die de Britten uiteindelijk overtuigde dat het beter was om de EU te verlaten.

Controversieel

Farage was ook controversieel. Zelfs in eigen partij. Ukip-oprichter Alan Sked, hoogleraar aan de London School of Economics, noemde Farage, een ‘racistische politieke mislukkeling’. Douglas Carswell, het enige lid van het Lagerhuis voor Ukip, twitterde een lachend gezichtje na de aankondiging van het vertrek van Farage.

Farage heeft een achtergrond als zakenbankier. Sinds 1999 zit hij in het Europese Parlement. Daar zorgde hij bijna twintig jaar lang voor continue consternatie. Afgelopen week nog door te verkondigen dat geen enkele van zijn medeparlementariërs ‘ooit’ een normale baan had gehad. Daar zei hij ook dat hij bij zijn aantreden werd uitgelachen om zijn anti-EU retoriek. Hij hoefde niet eens te vertellen dat degene die het laatst lacht, het hardst lacht. En niemand lacht zo hard als Nigel Farage. De brede grijns zal de rest van zijn leven, Farage is slechts 52, niet van zijn gezicht verdwijnen.