Nieuws/Buitenland
398556
Buitenland

President Tsjechië bekritiseert ambassadeur VS

Andrew Schapiro

Andrew Schapiro

PRAAG - De Tsjechische president Milos Zeman heeft de Amerikaanse ambassadeur in zijn land in weinig diplomatieke bewoordingen bekritiseerd. Hij noemde het ,,huichelachtig'' van ambassadeur Andrew Schapiro om de strijd tegen corruptie in Tsjechië te steunen, schreef de krant Pravo maandag. ,,Men kan het als een vorm van corruptie zien, dat een verkiezingssponsor met een ambassadeurspost beloond wordt'', zei hij.

Andrew Schapiro

Andrew Schapiro

Ambassadeursposten in bevriende landen worden in de VS vaak toebedeeld aan personen die veel hebben bijgedragen aan verkiezingscampagnes. Schapiro, van huis uit geen diplomaat maar jurist, werd in 2014 door president Barack Obama in Praag benoemd. Zeman ergert zich al langer aan hem. Vorig jaar noemde de ambassadeur het in verband met de annexatie van de Krim bedenkelijk, dat Zeman het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht in Moskou.

Tsjechië neemt op de corruptie-index van de organisatie Transparency International de 37e plaats in, onder Botswana en Portugal, maar boven Griekenland en Hongarije. De Tsjechische president heeft voornamelijk representatieve taken en alleen in de buitenlandse politiek medezeggenschap.