Nieuws/Buitenland
398568
Buitenland

UKIP-leider Nigel Farage stapt op

Nigel Farage stapt op als leider van de Britse anti-EU-partij UKIP.

"Mensen zeggen ’ik wil mijn land terug’. Nou ik wil mijn leven terug”, liet Farage in een toespraak weten.

Farage’s belangrijkste doelstelling was om Groot-Brittannië uit de EU te halen. "Daarom heb ik nu het gevoel dat mijn werk erop zit. Ik kan onmogelijk nog meer bereiken dan wat we met het referendum hebben bereikt.”

Farage, die vorig jaar ook al eens zijn vertrek aankondigde maar zich toen bedacht, verzekerde dat hij nu niet op zijn besluit terugkomt.

UKIP speelde jarenlang slechts een rol in de marge van de Britse en Europese politiek. De afgelopen jaren won de partij echter aan aanhang en aandacht en vorig jaar veroverde zij zelfs een Lagerhuiszetel.

Farage zelf slaagde daarin echter niet. Dat was voor hem reden om voor het partijleiderschap te bedanken, maar het partijbestuur haalde hem over toch aan te blijven. Een nieuwe gooi naar een Lagerhuiszetel staat voorlopig niet bovenaan zijn verlanglijst, zei Farage volgens The Guardian.

Of zijn partijgenoot Douglas Carswell, die wel in het Britse parlement wist te komen, UKIP nu moet gaan leiden, wilde Farage niet zeggen. Hij mengt zich naar eigen zeggen niet in de strijd om zijn opvolging. Farage en Carswell kunnen slecht met elkaar overweg.