Nieuws/Buitenland
398572
Buitenland

Levenslang cel voor adviseur Chinese ex-president

BEIJING - De ex-adviseur van de vroegere Chinese president Hu Jintao is maandag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Een rechtbank verklaarde Ling Jihua schuldig aan het aannemen van steekpenningen, het onwettig verkrijgen van staatsgeheimen en ambtsmisbruik. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua.

De Communistische Partij kondigde in december 2014 een onderzoek aan naar de handel en wandel van Ling.

’Seks-ferrari’

De ex-adviseur werd in september 2012 uit een ministersfunctie gezet, enkele maanden nadat zijn zoon dodelijk was verongelukt met een sportwagen. De 23-jarige zoon zat tijdens de crash poedelnaakt achter het stuur van zijn flitsende zwarte Ferrari 458 Spider met twee ontklede vriendinnen. Zij raakten ernstig gewond.

'Samenleving verschrikkelijk beschadigd’

,,Ling Jihua heeft een enorme hoeveelheid steekpenningen aangenomen. Hij verkreeg een groot aantal staatsgeheimen en de misdrijven waren zeer ernstig. Hij heeft misbruik gemaakt van zijn ambt en heeft de samenleving verschrikkelijke schade berokkend'', schreef persbureau Xinhua. Ling bestreed de feiten niet, voegde het persbureau eraan toe.

Ling was nooit bereikbaar voor een reactie. Het was onduidelijk wie zijn advocaat was en of die door Ling of door de partij was gekozen.

De zaak van Ling plaatste de regering voor een dilemma vanwege zijn nauwe band met oud-president Hu, de voorganger van de huidige president en partijleider Xi Jinping. Een regeringswoordvoerder ontkende vorig jaar dat Hu zelf bij de zaak betrokken was.