Nieuws
398584
Nieuws

Jongere weinig ’werkwijs’

’Jongeren weten vaak niet waar ze vakantiewerk kunnen vinden.’

’Jongeren weten vaak niet waar ze vakantiewerk kunnen vinden.’

Rotterdam - Tieners van nu zijn niet bijzonder ’werkwijs’, concludeert zowel Rabobank als CNV Jongeren.

’Jongeren weten vaak niet waar ze vakantiewerk kunnen vinden.’

’Jongeren weten vaak niet waar ze vakantiewerk kunnen vinden.’

Om te beginnen weten jongeren vaak niet waar ze een zomerbaan kunnen vinden, of hoe ze zich bij een werkgever moeten presenteren, meent Ellis Ramakers van de bank. „Veel jongeren wachten af in plaats van zelf op zoek te gaan, en vinden het spannend om op een werkgever af te stappen”. Met een website probeert Rabo jonge werkzoekenden en ondernemers bij elkaar te brengen. De meeste zomerbaantjes zijn volgens de bank immers „niet via Google te vinden”.

Netwerken

Volgens CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski is het vooral een kwestie van netwerken. Zijn gouden tip: „Vraag je vader en je moeder of ze nog bedrijven kennen waar je in de zomer terechtkunt. Vrienden, kennissen, je kunt op jonge leeftijd al gaan netwerken voor een baan.”

Eski ziet ook dat tieners nog niet altijd weten wat hun rechten zijn. „De horeca is een populaire sector, maar een kind van vijftien mag bijvoorbeeld niet op een plek werken waar alcohol wordt geschonken”, legt de vakbondsman uit.

„Werkgevers hebben een belangrijke rol om jongeren die aan hun eerste baantje beginnen te informeren”, stelt Eski. Ook aan dat werk kleven veel regeltjes: overdag folders, avondkranten of huis-aan-huisbladen bezorgen is iets wat 15-jarigen al mogen, maar voor dag en dauw bijvoorbeeld De Telegraaf bij zijn lezers brengen, is voorbehouden aan vroege vogels van 16 jaar en ouder.

Leuk en veilig

„Of je nu werkt voor een vakantie, een mobieltje of om te sparen: een vakantiejob moet leuk én veilig zijn”, maande Eski vorige week bij de lancering van het CNV-meldpunt. „Een vakantiejob is voor veel jongeren het eerste stapje op de arbeidsmarkt. Dan kun je nog niet verwachten dat ze al weten wat wel en niet mag.”

Wie mag wat op welke leeftijd en voor hoeveel loon? Klik hier voor de regels.

Bollenpellen en groenten oogsten is nog altijd populair onder 13- en 14-jarigen, vertellen hun werkgevers.