Nieuws/Binnenland
398598
Binnenland

Middel niet langer taboe voor politie

Gsm vermiste mag uitgepeild

Den Haag - Vermiste mensen kunnen straks makkelijker worden opgespoord. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil het juridisch mogelijk maken om hun telefoon te peilen. Zo’n middel kan het verschil maken tussen leven en dood.

Met de peiltechniek kunnen agenten snel de locatie van de vermiste bepalen. Het departement schrijft aan wetgeving daarvoor en verwacht na de zomer klaar te zijn.

Momenteel mogen agenten telefoons niet peilen als ouders of andere naasten van een vermiste in wanhoop bij hen aankloppen. Juridisch mag dat nu alleen in strafzaken, als er na een misdrijf een dader gezocht moet worden. Maar als iemand net vermist is willen dienders juist graag voorkomen dat het op een misdrijf uitdraait.

Een woordvoerder van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zegt dat agenten bij ’urgente vermissingen’ dezelfde juridische mogelijkheden zullen krijgen als in een strafzaak. Daar hoort onder meer het peilen bij.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg vroeg het ministerie om zulke regelgeving. Ze is blij dat het departement ermee aan de slag is gegaan. Zo’n middel kan essentieel zijn, zegt zij.

Lees ook: Peilen oude wens van recherche