Nieuws/Buitenland
398600
Buitenland

Frankrijk verwijt België ontsnapping Abdeslam

PARIJS - De Belgische inlichtingendiensten hebben niet aan Frankrijk doorgegeven dat Salah Abdeslam, lid van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs, was geradicaliseerd. Dat concludeert de commissie van het Franse parlement, die de ontsnapping van Abdeslam onderzocht. Dat meldt France TV.

De Franse politie hield Abdeslam enkele uren na de aanslagen in november bij de Belgische grens staande. De Fransen waren echter niet op de hoogte van zijn jihadistische overtuigingen en activiteiten. Ze lieten hem daarom weer gaan. Abdeslam dook vervolgens onder in Brussel en werd pas in maart opgepakt.

De Franse politie hield Abdeslam staande, omdat België in het Schengen-informatiesysteem had opgenomen dat hij een strafblad had. Dat hij niet enkel crimineel, maar ook extremist was, hadden de Belgen niet doorgegeven. De Franse politie valt niets te verwijten. Dat is volgens de Franse omroep de conclusie van de rapporteur van de commissie. Toen de Franse politie de belastende informatie enkele uren later alsnog van de Belgen ontving, was de vogel al gevlogen.

De onderzoekscommissie van de Assemblée Nationale brengt dinsdag haar bevindingen naar buiten.