Nieuws
398617
Nieuws

Solar Challenge toont toekomstbeeld grachten

AMSTERDAM - De Dutch Solar Challenge heeft zaterdag en zondag in de Amsterdamse grachten een voorproefje gegeven van het toekomstbeeld in de jaren na 2020. Met een parade van 35 boten aangedreven door zonne-energie lieten de deelnemers zien hoe de rondvaartboten er over enkele jaren uit kunnen gaan zien, als ook in de grachten duurzaam moet worden gevaren. Zonnepanelen zijn daarvoor een optie.

Tussen het Koninklijke Theater Carré en de Keizersgracht verzamelde de vloot aan innovatieve boten zich. Van de sprintraces op zondag in Amsterdam tot en met de finish op zaterdag 9 juli in Leeuwarden strijden studententeams uit binnen- en buitenland tegen elkaar. In de tussenliggende etappes wordt ook in Lemmer, Drachten en Grou afgemeerd. In die etappeplaatsen worden sprint- en langeafstandswedstrijden gehouden. Tussen de etappeplaatsen in Friesland wordt driemaal circa 60 kilometer afgelegd om de actieradius van de boten op zonne-energie te beproeven.

Veel boten kampen nog met technische hindernissen. Zondag konden drie teams niet meedoen aan de sprintraces, zoals de equipes uit Brazilië, Turkije en Hongarije. Er werd zondag voortdurend aan deze boten gesleuteld om ze wedstrijdklaar te krijgen. ,,We gaan ervan uit dat alle deelnemers maandag aan de start verschijnen’’, aldus projectdirecteur Albert Bosscha.

Vier andere deelnemers zegden af. Het deelnemersveld bestaat naast veel Nederlandse boten varend op zonne-energie ook uit teams uit onder meer de VS, Indonesië, Finland, Polen en Bahrein.