Nieuws
398619
Nieuws

TU Eindhoven herovert wereldtitel robotvoetbal

LEIPZIG - Het team TechUnited van de TU in Eindhoven is zondag in de Duitse stad Leipzig wereldkampioen robotvoetbal geworden. De Nederlandse voetbalrobots versloegen in een spannende finale de wereldkampioen Water uit China na een beslissende penaltyreeks. In de reguliere speeltijd was het duel in 3-3 geëindigd.

,,Hoezo kunnen Nederlanders geen penalty's nemen?'', twitterde de TU Eindhoven na het heroveren van de wereldtitel, die in 2012 en 2014 ook al in Nederlandse handen was.

Het Chinese robotteam van de technische universiteit van Beijing bleek allerminst bedreven in het nemen van strafschoppen. De Eindhovense robotgoalie wist alle vijf de pogingen te stoppen. De Eindhovense voetbalrobots hadden daarna maar één treffer nodig voor de wereldtitel. Meteen bij de eerste penalty was het raak.

Het wereldkampioenschap RoboCup 2016 heeft tot doel technologische ontwikkelingen te stimuleren en kennis te delen. Zo kan de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica worden versneld. Door voetbal als testdomein voor nieuwe technologische vindingen te gebruiken, kan volgens de TU Eindhoven een breed publiek worden bereikt. Het uiteindelijke doel is om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in het jaar 2050 kan winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal.

In Leipzig waren Eindhovense studenten ook succesvol met de tweede plaats op het gebied van zorgrobots. In die categorie strijden robots tegen elkaar die bijvoorbeeld worden ingezet als hulp in de huishouding. Die kunnen eraan bijdragen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Aan het robotica-evenement namen 3500 deelnemers uit veertig landen deel.