Nieuws
398878
Nieuws

Reizen

Afrikaanse volkeren in beeld

Samburu

Samburu

Afrika beschikt niet alleen over prachtige natuurgebieden, maar ook over een rijkheid aan culturen. Fotograaf Jimmy Nelson reisde de wereld rond om in contact te komen met bijzondere en vaak afgezonderde volkeren. Het resultaat hiervan is een fotocollectie waarin hun verschillende leefwijzen duidelijk zichtbaar zijn.

Samburu

Samburu

Nelson bundelde zijn foto’s in een fotoboek, genaamd Before they pass away. Doordat het hem opviel dat de identiteit van deze volkeren wordt bedreigd door de modernisering en globalisatie, richtte hij de Jimmy Nelson Foundation op. Het doel van deze foundation is dat men elkaar leert waarderen door het uitwisselenvan kennis, waardoor het belang van cultuur weer duidelijk wordt. Meer informatie: www.jimmynelson.com

De Maasai is een nomadisch volk, oorspronkelijk afkomstig uit Sudan. De Maasai staan bekend om hun hoogspring kunsten, die zij aan elkaar tonen tijdens de zogenaamde “Jumping Dance”. De mannen tonen met dit ritueel hun kracht en doorzettingsvermogen aan de rest van de stam.

 

De Samburu, afkomstig uit Noord-Kenia, verplaatsen zich elke 5 weken om er zeker van te zijn dat hun vee genoeg te eten heeft.

 

De Hamar wonen in de Omo Vallei in Ethiopië, samen met zeven andere stammen. In totaal wonen er ongeveer 200.000 mensen in de vallei. Onderling wordt er veel gehandeld en op basis van kleding zijn de stammen vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Zo hebben de Hamar mannen kenmerkende kapsels waarvoor zij klei gebruiken en dragen de vrouwen rokjes van dierenhuiden.

De Karo wonen, net als de Hamar, in de Omo Vallei en zijn te herkennen aan hun lichaamsbeschilderingen. Vroeger stonden ze bekend om hun prachtige huizen, maar deze verloren zij door armoede en ziekte.

Voor de Himba, woonachtig in Namibië, is uiterlijke vertoning heel belangrijk. Het uiterlijk zegt onder andere iets over de sociale positie van een persoon. Zo dragen getrouwde vrouwen een kroontje van geitenvel, terwijl het haar van puberende meisjes wordt gevlochten.