Nieuws/Buitenland
398895
Buitenland

IS-persbureau meldt dood 20 gijzelaars

DHAKA - Vlak nadat Islamitische Staat via zijn persbureau Amaq de verantwoordelijkheid had opgeëist voor de aanval op een populair restaurant in Dhaka, claimde de terreurorganisatie vrijdagavond ook dat meer dan twintig mensen zijn gedood.

De gijzeling van een onbekend aantal mensen, onder wie buitenlanders, is in een populair restaurant in Dhaka. Het persbureau Amaq, dat de terreurorganisatie vertegenwoordigt, heeft dat bekendgemaakt. Het door acht of negen gewapende mannen overmeesterde pand is geheel omsingeld door politie en speciale veiligheidstroepen.

De terreuractie in de diplomatieke wijk van Dhaka heeft aan ten minste twee agenten het leven gekost. Dat heeft Benjir Ahmed, de commandant van de speciale politie-eenheid in de hoofdstad van Bangladesh, vrijdagavond laat bekendgemaakt. Zeker één veiligheidsfunctionaris raakte gewond.

Een groep van acht of negen gewapende mannen, vermoedelijk terroristen, viel eerder op de avond het Spaanse restaurant Holey Artisan Bakery binnen. Dat is populair bij buitenlandse bezoekers. Volgens diplomatieke bronnen worden twintig tot dertig mensen, zowel gasten als personeel, gegijzeld. Een ontsnapte werknemer vertelde dat de daders 'Allahu Akbar' (God is groot) riepen toen ze naar binnen stormden.

Ahmed zei dat de overvallers in het rond schoten en explosieven naar de politie gooiden tijdens de omsingeling. De omgeving van het pand in het chique district Gulshan is inmiddels geheel afgezet. Er wordt gewerkt aan een plan de gijzelaars te bevrijden. Over hun nationaliteit noch de beweegreden van de militanten zijn mededelingen gedaan.