398903
Binnenland

Directeur Dienst Terugkeer en Vertrek:

’Uitzetten asielzoeker steeds lastiger’

Den Haag - Afgewezen asielzoekers uitzetten is alleen maar ingewikkelder geworden de laatste jaren. De overheid probeert illegalen daarom te overtuigen om vrijwillig weg te gaan, maar veel meer instrumenten heeft het vaak niet.

Tot die harde conclusie komt Rhodia Maas, directeur van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), in een gesprek met deze krant.

Twee jaar geleden oordeelde de commissie die toezicht hield op terugkeer dat het schier onmogelijk is geworden om mensen gedwongen uit te zetten, mede door allerhande regelgeving. Volgens Maas gaat dat sindsdien alleen maar lastiger en is dat te zien in de dalende uitzetcijfers. Landen weigeren bijvoorbeeld om hun onderdanen weer op te nemen als die daartoe gedwongen worden, maar ook Europese regelgeving zit in de weg.

Tegelijkertijd ziet Maas dat het haar organisatie steeds beter lukt om illegalen te overtuigen om zelf terug te gaan. De discussie over het verruimen van het kinderpardon helpt daarbij echter niet. Volgens Maas zorgt die er „ongetwijfeld” voor dat mensen besluiten toch maar in Nederland te blijven, ondanks eerdere afwijzingen, terwijl de kans op een vergunning onzeker blijft.

De terugkeercijfers laten in de eerste vijf maanden van dit jaar een stijging zien. In totaal zijn er 3560 vreemdelingen terug naar huis gegaan. Een deel deed dat zelfstandig met hulp van IOM, andere zijn gedwongen vertrokken. In heel 2015 ging het nog om 5170 vreemdelingen. Maas merkt daar wel bij op dat de stijging deels te maken heeft met de hoge asielinstroom van vorig jaar.

Lees het hele verhaal morgen in De Telegraaf.