Nieuws
399142
Nieuws

Bonje over bouw rond Schiphol

De bouw van 30.000 nieuwe woningen in de directe omgeving van de start- en landingsbanen van Schiphol wordt een breekpunt in de Omgevingsraad, een breed inspraakorgaan.

Die moet nog dit jaar advies uitbrengen aan de regering. Provincie en gemeenten willen die extra ruimte krijgen om ’verloedering’ bij de luchthaven tegen te gaan en nieuwe inwoners aan te trekken.

Cees van Ojik, vertegenwoordiger van bewoners in de Omgevingsraad, zei gisteren na een debat in de Tweede Kamer dat deze huizenlobby een streep zet door het zwaarbevochten akkoord over wonen en vliegen. Hij wil voorkomen dat er onder aan- en uitvliegroutes nieuwe lawaaiwijken als Buitenveldert en Floriande ontstaan. „We merken dat er wordt gemorreld aan de afspraken. Dat willen we tegenhouden.” De wijkraad Floriande (Hoofddorp) vindt dat de mensen worden misleid.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) zei gisteren ook vast te houden aan het met pijn en moeite bereikte belangenakkoord. „Alleen voor sommige bouwprojecten vlakbij de banen kunnen we als uitzondering ontheffing verlenen, mits er sprake is van kleine knelpunten.” Zij benadrukte dat Schiphol zelf voor ’lucht’ moet zorgen door vakantievluchten te verbannen naar Lelystad, waar een overloopvliegveld in 2018 opent.