Nieuws/Buitenland
399174525
Buitenland

Russische aanklager eist 9,5 jaar cel voor basketbalster Griner

MOSKOU - De Russische aanklager heeft 9,5 jaar celstraf geëist tegen de Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner. Ze werd in februari opgepakt op het vliegveld van Moskou, omdat ze cannabisolie had in vullingen voor een e-sigaret. Haar advocaat heeft om vrijspraak gevraagd. Griner zei donderdag zelf dat ze fout zat.

De aanklager zei tijdens de zitting dat Griner de cannabisolie bewust had meegenomen. De Amerikaanse gebruikt de olie in de Verenigde Staten om medicinale redenen, maar in Rusland is het verboden. Griner ontkent dat ze bewust de wet heeft overtreden. „Het was een fout van mij, maar ik heb deze misdaad niet gepland. Ik heb nooit iemand kwaad willen doen of de wet willen overtreden. Ik hoop niet dat jullie mijn leven hier beëindigen met een veroordeling.”

„Als de rechtbank het toch nodig acht om Griner te straffen, dan moet het de mildste straf zijn”, aldus haar advocaat tijdens zijn slotpleidooi. De uitspraak in de zaak wordt rond 16.45 uur Nederlandse tijd verwacht.

In de rechtbank bood Griner haar excuses aan aan haar teamgenoten, ouders, broers en zussen en partner.

Belangrijke speler

De basketbalster vloog naar Moskou, omdat ze tussen de Amerikaanse basketbalseizoenen door zou gaan spelen voor het Russische team UMMC Jekaterinenburg. Griner is een van de beste basketbalsters van de wereld. Ze won twee keer goud op de Olympische Spelen en is ook in de WNBA een belangrijke speler voor Phoenix Mercury.

Als Griner wordt veroordeeld, is de kans aanwezig dat ze onderdeel wordt van een gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Rusland. Griner en ex-marinier Paul Whelan zouden dan kunnen worden geruild voor wapenhandelaar Viktor Bout, die vastzit in de VS. De basketbalster hoopt dat alle politiek rond de zaak „ver buiten de rechtbank” blijft. „Iedereen heeft het over politiek, maar ik hoop dat dat geen rol speelt in deze zaak.”