Nieuws/Binnenland
399611127
Binnenland

Alarmfase verhoogd in grote steden: horeca eerder dicht, kleinere groepen in zalen

Den Haag - De zes regio’s waar de besmettingen met het coronavirus snel oplopen, springen van alarmfase ’waakzaam’ naar ’zorgelijk’. Het is de tweede trap op de zogeheten escalatieladder voor beperkende maatregelen. In deze regio’s mogen groepen in horecagelegenheden uit maximaal 50 gasten bestaan en worden sluitingstijden vervroegd naar uiterlijk één uur ’s nachts. De maatregelen gaan gelden voor de regio’s rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Haarlem.

De overige 19 veiligheidsregio’s blijven op ’waakzaam’ staan. Van de hoogste alarmfase, ’ernstig’, is nog in geen enkele regio sprake. De maatregelen die vrijdag voor de zes regio’s worden bekendgemaakt, gaan ook gelden in regio’s zodra daar de besmettingen boven bepaalde waarden komen. Burgemeesters zullen ruimtes zoals parken afsluiten waar nu veel mensen samenkomen om te feesten zonder de coronaregels te respecteren.

Het aantal coronabesmettingen stijgt vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De verspreiding is te herleiden naar de horeca en feesten in huiselijke kring, vooral onder jongeren.

Behalve onder jongeren en studenten lijkt er ook een probleem met feestzalen, waar gasten op bruiloften en partijen dicht op elkaar zitten. Sinds juli geldt er in de horeca geen limiet meer aan de grootte van groepen, zolang aan een paar voorwaarden is voldaan, zoals anderhalve meter afstand houden. Ook moeten gasten vaste zitplaatsen hebben. In horeca-ruimtes waar mensen rouleren, geldt nu een maximum van 100.

De burgemeesters van deze risicoregio’s zullen dit maximumaantal terugbrengen tot 50, zo melden ingewijden. In de huiselijke kring is het dringende advies niet meer dan zes gasten te ontvangen, maar dat blijft een advies.

Stewards voor studenten

Voor besmettingen onder studenten nemen de burgemeesters aparte maatregelen. Zo zoeken de bestuurders samenwerking met universiteiten en studentenverenigingen om hen te helpen de coronamaatregelen beter na te leven. Er worden speciale begeleiders aangesteld, een soort stewards.

Middernacht licht aan

Naast het terugschroeven van de groepsgrootte gaan betrokken bestuurders de sluitingstijden van de horeca vervroegen. Cafés moeten om middernacht het licht aan doen en mogen geen nieuwe gasten meer toelaten. Om uiterlijk één uur ’s nachts moeten de kroegen dicht.

Ook worden campagnes opgetuigd gericht op jongeren en migrantengroepen aan wie boodschappen van afstand houden voorbij lijken te gaan. De maatregelen die burgemeesters vrijdag nemen, dienen als blauwdruk dienen voor andere regio’s waar het coronavirus snel om zich heen grijpt.

Kamer weer in debat

Volgende week debatteert de Tweede Kamer weer met premier Rutte en zorgministers De Jonge en Tamara van Ark over de oplopende besmettingen, de lange wachttijden bij de teststraten en de maatregelen die aanstaande zijn.