Nieuws/Buitenland

NVWA: onduidelijk of kip ook naar Nederland is vervoerd

Schandaal bij grootste Britse kipleverancier

Door Onze Verslaggever

ANP

WEST BROMWICH - UPDATE 10.00 uur - De Britse krant The Guardian en het programma ITV News hebben ernstige misstanden bij de grootste kipleverancier van Groot-Brittannië aan het licht gebracht. Volgens de nieuwsorganisaties heeft het bedrijf, 2 Sisters Food Group, gesjoemeld met oud en vers vlees en met de houdbaarheidsdatum op de verpakkingen.

ANP

2 Sisters Food Group levert een derde van alle kipproducten die in Groot-Brittannië worden gegeten en levert aan de grote supermarktketens Tesco, Sainsbury’s, Marks&Spencer, Aldi en Lidl. De vijf supermarktbedrijven hebben laten weten direct onderzoek in te stellen.

De kipleverancier zegt nog niet genoeg tijd te hebben gehad om te reageren en gaat de beschuldigingen onderzoeken. Daarbij zou het gaan om gesjoemel bij een tweetal productielocaties.

’Geen vlees naar Nederland’

Het Britse 2 Sisters is via 2 Sisters Storteboom ook in Nederland actief. Het Nederlandse dochterbedrijf telt vijf productielocaties in Nederland en één in Polen.

De Nederlandse tak van de Britse kipleverancier 2 Sisters Food Group importeert naar eigen zeggen géén vlees uit Engeland. ,,Eventuele misstanden daar spelen dus niet in Nederland”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Bij het Engelse moederbedrijf 2 Sisters Food Group zou oud en vers vlees zijn vermengd, volgens onderzoek van de krant The Guardian en ITV News. De verpakkingen kregen daarna verkeerde houdbaarheidsdata.

Bovendien zou op de grond gevallen kip alsnog verpakt zijn. Medewerkers van het bedrijf zeggen dat teruggestuurd kippenvlees in een andere verpakking opnieuw werd verstuurd

NVWA laat onderzoek over aan Britse toezichthouder

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kan niet met zekerheid zeggen dat er in Nederland geen veiligheidsproblemen spelen. ,,Er is geen reden om aan te nemen dat er in de Nederlandse slachthuizen misstanden hebben plaatsgevonden. Maar het is nog onduidelijk of er ook producten naar Nederland zijn vervoerd.”

De NVWA laat dat onderzoek over aan de Britse toezichthouders. ,,Mochten zij concluderen dat er inderdaad misstanden hebben plaatsgevonden op internationaal niveau, laten ze ons dat weten via een speciaal systeem. Wanneer dat gebeurt, weet ik niet.”

Lees meer over